Pornassio or Ormeasco di Pornassio

Pornassio lub Ormeasco di Pornassio (DOC)

Pornassio D.O.C. produkowane jest w Ligurii, na Riviera di Ponente, czyli wybrzeżu zachodnim, z winogron odmiany Ormeasco, którą uprawia się tu od czternastego wieku. Pierwszym dokumentem historycznym, w którym odnajdujemy wzmiankę o tych winogronach, jest edykt wydany w 1303 roku przez Podestę (głównego sędziego) Pornassio, który, idąc za radą liguryjskich i piemonckich rodów feudalnych, jak choćby markizów Clavesana, nakazał uprawę tej odmiany, znanej wówczas jako Dolcetto, na terenach należących do Pornassio. Najwyraźniej już w średniowieczu wino uzyskiwane z tych winogron cieszyło się wielkim poważaniem.

Ormeasco to wino niemal górskie, ponieważ część winnic, z których pozyskiwane są owoce, położonych jest na wysokości 800 metrów nad poziomem morza. Uprawa ciemnych odmian, pochodzących z wybrzeża, w winnicach leżących na stokach Alp Liguryjskich i Nadmorskich zawsze wiązała się ze sporymi trudnościami, ze względu na wczesne występowanie jesiennych przymrozków. Tym należy tłumaczyć, dlaczego owa typowo piemoncka odmiana pochodząca z Langhe, a charakteryzująca się wczesnym zbiorem, została sprowadzona także tutaj. W porównaniu do piemonckiego Dolcetto, Ormeasco ma bardziej intensywny aromat, jaśniejszy kolor i pełniejszą budowę, choć zachowuje też przyjemną goryczkę.

Do września 2003 roku Ormeasco stanowiło część obszaru apelacji Riviera Ligure di Ponente D.O.C. Jednak jego specyficzne cechy i popularność wśród smakoszy sprawiły, że doczekał się własnej apelacji.