Ramandolo

Ramandolo to jeden z najstarszych i najlepiej znanych rejonów winiarskich we Friuli, położony malowniczo u podnóża Alp Julijskich, pośród wzgórz górujących nad miasteczkiem Nimis i rozciągający się aż do Seilis w pobliżu Tarcento. Okoliczny krajobraz zdominowany jest przez winnice położone na wysokości ok. 370 m.n.p.m. . Tarasowy układ upraw i strome zbocza wykluczają korzystanie z jakichkolwiek maszyn. Techniki zbioru pozostały więc niezmienione od czasów pontyfikatu Grzegorza XII, który umieścił Ramandolo na liście win serwowanych podczas soboru powszechnego w 1409 roku.

Wino wytwarzane jest z miejscowego klonu Verduzzo Friulano zwanego Ramandolo, od nazwy samego regionu. To wyjątkowe białe wino deserowe, eleganckie, pełne ciała, nie za słodkie, aromatyczne, ze stonowanymi taninami. Wykorzystanie do produkcji winogron z późnych zbiorów i pozostawienie ich na jakiś czas w celu podsuszenia pozwala wydobyć z wina dodatkowe walory.

Ramandolo doskonale odzwierciedla wyważoną naturę mieszkańców tych ziem ukształtowanych przez miejscowe tradycje mieszające się z silnymi wpływami kultury starożytnej. Ludzie tam mieszkający są otwarci i szczerzy, czasem być może szorstcy, ale znani ze swojej gościnności i hojności oraz umiłowania dla rodzinnej ziemi. Wyważone jest również samo Ramandolo, w którym udało się zachować idealną równowagę między kwasowością, słodkością i taninami. Wino o barwie starego złota uwalnia subtelny bukiet z lekką nutą suszonych moreli i miodu kasztanowego. Sprzyja wyciszeniu i kontemplacji. Smakuje doskonale w połączeniu z typowymi specyfikami kuchni friuliańskiej takimi, jak: Prosciutto San Daniele (szynka św. Daniela), dojrzały ser Montasio, salami z Nimis czy wędzony pstrąg.

 

 

 

Consorzio Tutela Vini del Ramandolo Docg
 
Via Giacomo Matteotti, 12
33045 Nimis (UD)
WŁOCHY
 
telefon: (+39) 0432/878465
e-mail: info@ramandolo.it
 
strona internetowa:
www.ramandolo.it