Recioto di Soave

Recioto di Soave jako pierwsze wino z Regionu Veneto otrzymało prawo do posługiwania się apelacją DOCG.

Jego produkcja ma bardzo długą tradycję. W liście pochodzącym z V wieku, Kasjor, uczony minister na dworze króla Teodoryka Wielkiego, opisuje słodkie białe wino z Werony, przypominające swoją charakterystyką Recioto Soave. Zgodne z tym opisem wino miało być wytwarzane z winogron pochodzących z „przydomowych pergoli”, które przez okres zimowy przechowywane były w zadaszonym pomieszczeniu w celu podsuszenia. Dopiero po tym okresie, przystępowano do procesu winifikacji uzyskując „piękne, klarowne białe wino, czyste niczym napój uzyskany z kwiatów lilii."

Nazwa Recioto pochodzi od słowa „recia", które w dialekcie, używanym przez mieszkańców Werony i okolic oznacza górną część kiści winorośli szczepu Garganega, czyli tę, która wystawiona jest na najsilniejsze działanie promieni słonecznych. Tuż przed przystąpieniem do zbiorów wybiera się najokazalsze i najlepsze grona, które później podsuszane są na specjalnych matach. Proces podsuszania trwa od czterech do sześciu miesięcy. W tym czasie winogrona są regularnie doglądane i czyszczone aż do momentu przystąpienia do ich wyciskania. Typową cechą winogron pozostawionych do podsuszenia jest tworzenie się na ich powierzchni szlachetnej pleśni, która nadaje winu typowy aromat i posmak.

Recioto di Soave ma żółto-złotą barwę i złożony aromat, w którym wyraźnie wyczuwa się miód akacjowy z lekką nutą kwiatową. W smaku harmonijne, dobrze zbudowane, welurowe na podniebieniu. Najlepiej komponuje się z ciastem Pandoro (specjalność Werony), biszkoptami i kruchymi ciasteczkami. Doskonale smakuje podawane do dojrzałych serów, jak np. Monte Veronese. Recioto di Soave to wielkie wino na wyjątkowe okazje.



Consorzio Tutela Vini Soave e Recioto di Soave
 
Vicolo Mattielli, 11
37038 Soave (VR)
WŁOCHY
 
telefon: (+39) 045/7681578
faks: (+39) 045/6190306
e-mail: consorzio@ilsoave.com
 
strona internetowa:
www.ilsoave.com