Reggiano

Reggiano  (DOC)

Winnice, w których uprawia się odmianę Lambrusco na terenie prowincji Reggio Emilia i Modeny, rozciągają się na stokach wyżyny, kończącej się dopiero na rzece Pad, która oddziela ten obszar od okręgu mantuańskiego.

Na obszarze tym występują wszystkie cztery apelacje Lambrusco Denominazioni di Origine Controllata.

Odmiana Lambrusco de facto zmonopolizowała większość tutejszej produkcji winiarskiej. Choć wytwarza się tu także białe wino Bianco di Scandiano, to jego udział, w porównaniu z Lambrusco, jest niemal nieistotny.

O ile każdy z trzech gatunków Lambrusco pochodzących z obszaru Modeny związany jest z konkretną  odmianą uprawną, to do produkcji Reggiano (które zmieniło swą nazwę z Lambrusco Reggiano na Reggiano zaledwie kilka lat temu) może być użyty dowolny spośród stosowanych szczepów. Może to być więc Lambrusco Marani, Lambrusco Salamino, Lambrusco Montericco lub Lambrusco Maestri. W przypadku Lambrusco Salamino, jeśli winogrona tej odmiany stanowią co najmniej 85%  użytego surowca, jego nazwa może pojawić się na etykiecie wina. Dodatkowo, ostatnio zweryfikowana specyfikacja produkcji Reggiano DOC wprowadza także możliwość wytwarzania w ramach tej apelacji białego wina musującego Bianco Spumante, powstającego z winogron Lambrusco, które oddziela się od szypułek tuż przed tłoczeniem, a uzyskany moszcz poddaje się winifikacji bez skórek.

Mimo iż Lambrusco jest obecnie dystrybuowane na szeroką skalę, wciąż pokutuje wiele stereotypów na temat tego wina. Sprawy nie upraszcza powszechnie panujące przekonanie, że istnieje tylko jedno Lambrusco, podczas gdy tak naprawdę jest ich wiele, a każde z nich ma swoje własne cechy organoleptyczne i charakteryzuje się inną strukturą, w zależności od zastosowanej odmiany uprawnej, obszaru pochodzenia i techniki uprawy.

Pomimo swego historycznego rodowodu Lambrusco nigdy nie było dobrze znane i dostatecznie doceniane poza obszarem swej produkcji. Sytuacja zmieniła się dopiero w latach ’70 i ’80 XX w., kiedy wino to zdobyło popularność wśród odbiorców amerykańskich.

 

Consorzio Tutela Vino Lambrusco Reggiano

CCIAA

Piazza della Vittoria

42100 Reggio Emila (RE)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0522/433841

faks: (+39) 0522/433750

e-mail: agricoltura@re.camcom.it