Riesi

Riesi  (DOC)

Nazwa Riesi pochodzi od słowa rieses, co po łacinie oznacza ugór, nieużytek, a nawiązuje do zaniedbania tych terenów w czasach starożytnych. Źródła historyczne dotyczące feudalnych terytoriów Riesi sięgają XIII wieku, ale obecne miasto zostało założone w 1647 roku, kiedy znalazła tu schronienie ludność z okolicznych obszarów, a panowanie nad miastem objął książęcy ród Pignatellich.

Przez wiele wieków obszar ten, położony na terenie prowincji Caltanissetta, nie odgrywał zbyt wielkiej roli w produkcji win sycylijskich. Jednak w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat dynamicznie rozwijająca się uprawa winorośli sprawiła, że Riesi najpierw zostało włączone do obszaru obejmującego apelację Cerasuolo di Vittoria D.O.C., a następnie, w 2001 roku, uzyskało prawo do własnej apelacji D.O.C. Było to możliwe dzięki niepowtarzalnej osobowości produkowanych tu win, które wytwarza się z odmian tradycyjnych - Frappato, Calabrese i Ansonica, a także zagranicznych, jak Chardonnay i Cabernet Sauvignon.

Główną zasługę ma w tym niewielka grupa winiarzy, którzy – w pełni świadomi gatunkowego potencjału swego produktu – podjęli odważną decyzję o porzuceniu produkcji win kupażowanych i postawili na jakość własnych.