Roero

ROERO (DOCG)

Roero to pagórkowaty obszar położony w najdalej wysuniętej na północny-wschód części prowincji Cuneo, zawdzięczający swą nazwę staremu rodowi feudalnemu, który niegdyś panował na tych terenach.

 

Piaszczysta gleba wzgórz Roero rodzi wino o intensywnym czerwonym kolorze, które odróżnia od większości wielkich piemonckich win fakt, że szybko zyskuje ono dobrą równowagę, podczas gdy tamte wina muszą być poddawane starzeniu. Wino powstało dzięki wytrwałości, uporowi i pracowitości lokalnych rolników, którzy idealnie wybrali obszary, charakteryzujące się najlepszą ekspozycją oraz glebą odpowiednią pod uprawę winorośli.

 

Ta duma i wytrwałość wciąż są niezwykle ważnymi czynnikami w rozwoju produkcji wina w Roero. Nowe pokolenie producentów wniosło śmiałego ducha przedsiębiorczości, którego wizytówką są zaawansowane techniki winifikacji oraz marketing. W rezultacie dał się zaobserwować zdecydowany wzrost działań eksperymentalnych, których uwaga skupiała się na selekcji i generalnej poprawie uzyskiwanych wyników. To nowoczesne podejście zapewnia klientom szeroki wybór oraz świetną jakość win.

 

Apelacja Denominazione di Origine Controllata wina Roero powstała w 1985 roku, a w 2006 roku została ona podniesiona do rangi Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Jest to więc młoda apelacja, za którą stoi jednak niezwykle bogata historia, zasługująca na lepsze poznanie.

 

Najlepszym sposobem pogłębienia wiedzy jest odwiedzenie tego obszaru w poszukiwaniu miejsc, będących świadkami historycznych wydarzeń. Jednym z nich jest niewątpliwie Cherasco, gdzie w 1796 zawarto porozumienie, na mocy którego Królestwo Sardynii – na czele którego stał wówczas Wiktor Amadeusz III – przekazało Francji Niceę oraz Sabaudię.

 

Consorzio Tutela Barolo, Barbaresco, Alba, Langhe e Roero

Piazza Savona, 3

12051 Alba (CN)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0173/440121

faks: (+39) 0173/361380

e-mail: consorzio.vini@areacom.it