Rossese di Dolceacqua or Dolceacqua

Rossese di Dolceacqua or Dolceacqua (DOC)

Czasy największej świetności liguryjskiego winiarstwa przypadają na okres między XVI a XIX stuleciem. Wkrótce potem produkcja zaczęła szybko spadać. Jednak mniejsza ilość wytwarzanego trunku zaowocowała, odwrotnie proporcjonalnym do tego spadku, wzrostem jakości win.

Znane na całym świecie Rossese di Dolceacqua produkowane jest w średniowiecznym mieście Dolceacqua, najstarszej gminie Doliny Nervia. Historia odmiany Rossese nie jest do końca znana, a to ze względu na wiele innych liguryjskich win, które także posługują się tą nazwą, co sprawia, że łatwo o pomyłkę. Jednak wzmianki o prawdziwym Rossese pojawiają się już w kronikach XVII-wiecznych i mówią o czasach, kiedy władcą miasta był Markiz Dolceacqua.

Rossese di Dolceacqua było także bardzo cenione przez papieża Pawła III (Farnese), który znany był z tego, że na każdą okazję lubił popijać inne wino. Podobno Rossese Passito stanowiło ulubiony dodatek do papieskiej zupy.

Rossese di Dolceacqua nadal wytwarzane jest tradycyjną metodą, a jego produkcja jest ograniczona. Winnice, w których powstaje, to także na ogół niewielkie gospodarstwa.