Rosso Canosa or Canasium (DOC)
Rosso di Canosa pochodzi z terenu gminy, noszącej tę samą nazwę, a usytuowanej na terenie prowincji Bari. Na etykiecie często pojawia się też łacińska nazwa miasta, Canusium.
Wino produkowane jest głównie z odmian Uva di Troia, Sangiovese i Montepulciano. Pierwsza z nich bierze swą nazwę od słowa Troia, które jest imieniem niewielkiej gminy położonej na terenie prowincji Foggia. Jest ona stosowana do produkcji najważniejszych win klasyfikowanych jako Denominazione di Origine Controllata a pochodzących z okolic Bari i Foggii. Inna jej nazwa to Uva della Marina, ponieważ uprawia się ją, z dużym powodzeniem, na terenach nadmorskich, położonych na północ od Bari.
Sangiovese pochodzi z Toskanii, przede wszystkim z okręgu Chianti, gdzie nadal jest odmianą powszechnie spotykaną. To szczep raczej wiejski, dość żywotny, dający duże i stałe plony. W Apulii jest stosunkowo rozpowszechniony.
Montepulciano przybyło do Apulii na początku XX wieku, najpierw pojawiając się w prowincji Foggii, a następnie, w nieco bardziej ograniczonym zakresie, w Brindisi i Lecce.
Consorzio Tutela Vino Doc Rosso Canosa
c/o Coop. Agr. Rossi
Via Lavello, 1
70053 Canosa di Puglia (BA)
WCŁOCHY
telefon: (+39) 0883/661138
faks: (+39) 0883/661138