Rosso Conero

Rosso Conero (DOC)

Monte Conero, samotny szczyt, górujący nad miastem Ankona, zawdzięcza prawdopodobnie swoją nazwę greckiemu określeniu drzewa truskawkowego lub inaczej chrościny jagodnej, która w dużych ilościach porasta zbocza tego malowniczego cypla.

Wokół pochodzenia geologicznego tego wzgórza (wys. 572 m.n.p.m.) narosło wiele kontrowersji. Dla jednych, wzgórze stanowi ostatnią zachowaną część starożytnej Adrii, krainy, która niegdyś rozpościerała się aż do samej Dalmacji, ale została zatopiona przez Morze Adriatyckie. Dla innych to rezultat lokalnych ruchów tektonicznych. Pewne pozostaje jedno: już w bardzo odległych czasach na zboczach wzgórza rozwinęła się uprawa winorośli.

Pierwszą wzmiankę na temat win z okolic Ankony zamieścił Pliniusz Starszy w swoim  dziele Historia Naturalis. Autor, wymieniając liczne gatunki win wytwarzane wówczas na terenie dzisiejszej Italii, wspomina również o winach pochodzących z okolic Ankony, które określa jako jedne z najbardziej cenionych w całym basenie Adriatyku. Do tego samego wątku nawiązuje również jego bratanek Pliniusz Młodszy, po którym zachował się zbiór listów (Epistolae), uznawanych za skarbnicę wiedzy o życiu w Rzymie za czasów Cesarstwa.

Czerwone wino Rosso Conero jeszcze niejeden raz pojawiało się w późniejszej literaturze. Jedno z najcenniejszych świadectw na ten temat bez wątpienia odnajdziemy w książce z 1596 roku, której autor, Andrea Bacci, osobisty lekarz papieża Sykstusa V i profesor botaniki na Uniwersytecie w Rzymie, nawiązując do przywoływanych przez Pliniusza win „pretuziani” (Pretuzi to staroitalski lud należący do plemion sabelskich, które zostały zjednoczone przez cesarza Rzymskiego Augusta z Picenami i plemionami zamieszkującymi dzisiejsze tereny regionu Marche), odnosi się w sposób jednoznaczny do wina z Conero. Bez wątpienia do słynnego wina produkowanego w tym rejonie, a w szczególności Rosso Conero nawiązywał w swoim mniej znanym zbiorze myśli poświęconych winu i stanowi upojenia wybitny dziewiętnastowieczny poeta Giacomo Leopardi, związany od urodzenia z regionem Marche.

Wino to, posiadające prawo do posługiwania się apelacją DOC od 1967 roku, wytwarzane jest przede wszystkim z odmiany Montepulciano, której pochodzenia zbyt dobrze nie znamy. Szczep ten uprawiany jest we Włoszech środkowych i południowych, przede wszystkim na terenie regionów Marche i Abruzja. Choć nosi tę samą nazwę, co jedno z miast południowej części Toskanii,  zasadniczo różni się od odmiany, stosowanej do produkcji Vino Nobile di Montepulciano.

 

Consorzio Tutela Vino Rosso Conero Doc

c/o Azienda Vinicola Umani Ronchi

Strada Statale 16, Km 310

60027 Osimo (AN)

WŁOCHY

telefon: (+39) 071/7108019

faks: (+39) 071/7108859

 

Istituto Marchigiano di Tutela

Via Ariosto, 55

Frazione Moie

60030 Moie di Maiolati Spontini (AN)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0731/704764

faks: (+39) 0731/707777

e-mail: imtdoc@imtdoc.com

strona internetowa: www.imtdoc.com