Rosso di Cerignola

Rosso di Cerignola (DOC)

Rosso di Cerignola wytwarzane jest w gminie noszącej tę samą nazwę, a położonej w prowincji Foggia. Obszar ten znajduje się w północnej części regionu, odpowiadającej mniej więcej starożytnej Daunii, ograniczonej od północy rzeką Tiferno a od południa Ofanto.

Miejscowe legendy opowiadają przede wszystkim o losach Diomedesa w czasach Homera. Greckiemu bohaterowi przypisuje się założenie w tym regionie trzech miast: Argyrippa-Arpi, Canosa oraz Siponto. W Apulii też zginął on z ręki króla Daunusa. W leżącej na tym terenie miejscowości Lucera, w świątyni Ateny, złożono też wota składane Diomedesowi.

Legendy o losach Diomedesa opowiadają o znacznie większym obszarze Włoch południowych, niż jakikolwiek inny cykl mitów greckich. Jest w nich mowa o Wyspach Diomedesa, dzisiejszych Tremiti, a także Polach Diomedesa, leżących między Lucerą a półwyspem Gargano. Z dziejami bohatera związane jest niemal każde z miejsc tego regionu.

Rosso di Cerignola wytwarza się z odmiany Uva di Troia i Negro Amaro. Winnice na tym terenie zakładano, obsadzając je niemal wyłącznie Negro Amaro, od VI wieku p.n.e. Wino uzyskiwane z Negro Amaro ma barwę od rubinowej do koloru owoców granatu, a w jego smaku wyczuwa się przyjemną goryczkę. Ze względu na te stale występujące cechy oraz czarny odcień skórek owoców, odmiana ta w lokalnym dialekcie nazywana była „niuru maru”. Z tej nazwy stopniowo wykształciła się obecna, Negro Amaro.

W rejonie Salento, niemal dwieście lat temu, uprawiało się także inną odmianę winorośli, Negro Dolce. Jej cechy stanowiły zupełne przeciwieństwo Negro Amaro.