Rosso di Montepulciano

Rosso di Montepulciano (DOC)

Montepulciano położone jest na wzniesieniu, w najbardziej wysuniętej na południe części Doliny Chiana, na terenie prowincji sieneńskiej. Według dawnych podań Montepulciano założono na rozkaz etruskiego króla Porsenny, który miał opuścić wraz ze starszyzną miasto Chiusi, by osiedlić się na starożytnej górze Mons Mercurius, której nazwę zmieniono później na Mons Politicus. Montepulciano związane jest z winem od najdawniejszych czasów, czego dowodem jest choćby kielich na wino, odnaleziony w 1868 roku, wśród wielu przedmiotów z brązu, w jednym z  etruskich grobowców położonych pod miastem. Kielich ozdobiony jest podobizną Fluflunsa, etruskiego odpowiednika Bachusa - boga wina, którego tu przedstawiono w towarzystwie bachantek podczas zręcznościowej gry w kottabos, polegającej na trafianiu do celu kroplami wina.

Istnieją liczne świadectwa olbrzymiej renomy, jaką wino z Montepulciano cieszyło się na przestrzeni wieków. W XVII wieku wybitny lekarz, przyrodnik i poeta Francesco Redi wychwalał jakość tego wina w poemacie Bachus w Toskanii, opublikowanym w 1685 roku. W utworze tym Bachus i Ariadna wychwalają najprzedniejsze wina toskańskie, stwierdzając na zakończenie, że „królem wszystkim win jest Montepulciano.”

Apelacja Rosso di Montepulciano DOC została utworzona stosunkowo niedawno, jako uzupełnienie dla wina Vino Nobile di Montepulciano, od którego różni się tylko limitem wydajności z hektara, zawartością alkoholu i długością leżakowania. Obszar produkcji jest natomiast taki sam.

Specyfikacja daje poszczególnym producentom prawo wyboru jednej lub drugiej apelacji, w zależności od nasłonecznienia stoków i warunków pogodowych panujących w danym sezonie, jak również innych elementów, które sprawiają, że wyhodowane winogrona lepiej nadają się na jeden bądź drugi gatunek wina.