Salaparuta

Salaparuta  (DOC)

Salaparuta to nazwa niewielkiego miasteczka w prowincji Trapani na Sycylii. Położone na pagórkowatym terenie, na wysokości 385 m, zostało założone przez Arabów i pierwotnie nazywało się Menzil Salh, czyli „domostwo niewiasty”. W XV wieku stało się feudalną własnością rodu Peruta, który wokół średniowiecznego zamku założył osadę.

W trzęsieniu ziemi, które miało miejsce w okolicy Belice w 1968 roku, Salaparuta została kompletnie zniszczona, a następnie odbudowana. Dziś stanowi głównie ośrodek rolnictwa, w którym uprawia się drzewa oliwne, cytrusowe i hoduje inne owoce, przede wszystkim winogrona. Podobnie jak w pierwszej połowie XIX stulecia, produkuje się tu też wino, które eksportuje się do północnych Włoch i Francji.

Apelację Salaparuta DOC utworzono w 2006 roku. Obszar produkcji obejmuje powierzchnię około 1,5 ha i może wytworzyć do 12 mln butelek rocznie. Obecnie jednak działa tu mniej niż dziesięć zakładów winiarskich, a roczna produkcja wynosi niecałe 2,4 mln butelek.

Na swój sposób Salaparuta DOC doskonale ilustruje transformację, która dokonała się na Sycylii w ciągu ostatnich 30 lat, kiedy powrócono do uprawy tradycyjnie występujących tu odmian, jak Nero d’Avola, Catarratto, Inzolia i Grillo, a także sprowadzono wiele szczepów z innych krajów, jak choćby Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot i Chardonnay, które znakomicie zadomowiły się w okolicach Salaparuty.