Salice Salentino

Salice Salentino (DOC)

Nazwa tego wina pochodzi od niewielkiej gminy, położonej na północ od Lecce, na terenie porośniętym winnicami i gajami oliwnymi, pośród których widnieją dachy gospodarstw i pamiętające dawne czasy wieże strażnicze.

Salice Salentino, w wersji czerwonej i różowej, wytwarzane jest w większości z odmiany Negro Amaro, z domieszką Malvasia Nera di Brindisi oraz Malvasia Nera di Lecce.

Winnice południowej Apulii obsadzano od VI wieku p.n.e. prawie wyłącznie odmianą Negro Amaro. Wino z niej uzyskiwane ma kolor czerwony z refleksami od rubinowego do granatu, a w jego smaku wyczuwalna jest przyjemna goryczka. Ze względu na te stale występujące cechy oraz czarny odcień skórek owoców, odmiana ta w lokalnym dialekcie nazywana była „niuru maru”. Z tej nazwy stopniowo wykształciła się obecna, Negro Amaro.

W rejonie Salento, dwieście lat temu, uprawiało się także inną odmianę winorośli, Negro Dolce. Jej cechy stanowiły zupełne przeciwieństwo Negro Amaro.

Pozostałe stosowane szczepy należą do rodziny Malvasia, pochodzącej z Grecji. Do Apulii dotarły z Peloponezu, a dokładnie z miasta Monemvasia. Współcześnie uprawia się przede wszystkim dwie odmiany, Malvasia Nera di Lecce oraz Malvasia Nera di Brindisi, które łączy ze sobą wiele podobieństw. Różnice w smaku moszczu uzyskanego z winogron obu odmian Malvasia biorą się raczej z odmiennych warunków glebowych i klimatycznych niż cech genetycznych.

Od kilku lat w ramach apelacji Salice Salentino DOC można produkować trzy nowe wina. Aleatico Dolce to tradycyjne na tym obszarze, typowo apulijskie słodkie wino likierowe, wytwarzane z odmiany Aleatico di Puglia, uprawianej prawie w całej Apulii, choć w największym stopniu na Półwyspie Salentyńskim. Salice Salentino Bianco, które powstaje w co najmniej 70% z odmiany Chardonnay, oraz Salice Salentino Pinot Bianco, należą do najmłodszej generacji win produkowanych ze szczepów, które z powodzeniem udało się wprowadzić do uprawy w ostatnich kilkudziesięciu latach.