Sambuca di Sicilia

Sambuca di Sicilia (DOC)

Sambuca di Sicilia to niewielkie miasteczko w prowincji Agrigento. Zostało ono założone przez arabskiego emira, Zabuta, wkrótce po przybyciu Arabów na Sycylię w 830 roku n.e. Do dziś otoczenie Sambuki ma charakter saraceński, a w samym mieście znajduje się saraceńska wieża i forteca.

Niedawno archeolodzy odkryli jednak pozostałości budowli sięgających okresu od VII do V wieku przed naszą erą, co potwierdza przekonanie Diodora Sycylijskiego, który twierdził, że na terenie tym już wcześniej istniały greckie osady. Prawdopodobnie ci właśnie pierwsi greccy osadnicy przywieźli tu ze sobą winorośl.

Wina Sambuca słyną w całej Sycylii z wyśmienitej jakości. Prawdziwi znawcy przyjeżdżają tu z Palermo i innych sycylijskich miast, by na miejscu zaopatrzyć się w to niepowtarzalne wino.

Apelację D.O.C. utworzono w 1995 roku. Dała ona lokalnym hodowcom i winiarzom zasłużoną szansę podniesienia rangi swoich win, jak również poszerzenia produkcji poprzez zastosowanie nowych, międzynarodowych odmian, jak Chardonnay czy Cabernet Sauvignon.