San Gimignano

San Gimignano (DOC)

Teren toskańskiej gminy San Gimignano to miejsce, gdzie produkuje się zarówno Vernaccia di San Gimignano D.O.C.G., jak i San Gimignano D.O.C. To ostatnie wino otrzymało prawo do własnej apelacji stosunkowo niedawno, bo w sierpniu 1996 roku.

San Gimignano, z jego warunkami geologicznymi i klimatycznymi, w połączeniu z umiejętnościami lokalnych winiarzy, to idealne miejsce do produkcji wina. Dużą uwagę kieruje się tu także na kwestie środowiska i ekologii – część hodowców stosuje ekologiczne metody uprawy, dbając jednocześnie o przyrodę, jak i najwyższą jakość swoich plonów. Uprawa winorośli to jedna z najważniejszych dziedzin gospodarki okolic San Gimignano, dająca także zatrudnienie sporej części mieszkańców.

Wina San Gimignano stanowią dziedzictwo historyczne i kulturalne. Istnieją historyczne dowody na istnienie już w bardzo odległych czasach wytwarzanego tu wina czerwonego, zwanego wówczas przez miejscowych rolników Vino Nero, a także Vin Santo.

Wina San Gimignano produkowane są wyłącznie z owoców wyhodowanych w winnicach położonych w granicach pagórkowatego obszaru gminy, na wysokości co najmniej 520 metrów n.p.m.

 

Consorzio della Denominazione San Gimignano

Localita' Villa della Rocca

53037 San Gimignano (SI)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0577/940108

faks: (+39) 0577/942088

e-mail: vernaccia@iol.it

strona internetowa: www.vernaccia.it