San Vito di Luzzi

San Vito di Luzzi (DOC)

Jednym z bardziej fascynujących aspektów produkcji wina jest tajemnicze połączenie glebowych i klimatycznych warunków uprawy winorośli z pracą człowieka. Tylko splot tych dwóch czynników może przeistoczyć zwyczajne, wydawałoby się, tereny uprawne, w prawdziwy raj, w którym powstają najwybitniejsze wina.

Niewielkie miasteczko Luzzi, położone na terenie prowincji Cosenza, gdzie wytwarza się San Vito di Luzzi D.O.C., jest najlepszym tego przykładem. Ta sięgająca historią zamierzchłych czasów ziemia kalabryjska rodziła znakomite wina już za starożytnych Rzymian  W epoce nowożytnej natomiast osiedlili się tu cystersi, który wybudowali słynny Klasztor w Sambucina. Od tego czasu produkcja wina w okolicach Luzzi rozwijała się jeszcze prężniej.

Po 2000 lat zasłużonej, choć nie do wszystkich docierającej sławy tego wina, w 1994 roku utworzono apelację San Vito di Luzzi D.O.C. Uregulowane w ten sposób zasady jego produkcji łączą tradycję z cechami cenionymi przez współczesnych konsumentów.