Sannio

Obszar produkcji wina obejmuje całe terytorium Samnium (w języku włoskim Sannio), starożytnej krainy zamieszkałej przez Samnitów - staroitalski lud o bogatej historii i tradycji. W tym pokrytym wzgórzami regionie, położonym w samym sercu Kampanii, od zawsze najbardziej żyzne tereny wykorzystywane były pod uprawę winorośli. Panujące tutaj dogodne warunki klimatyczne sprzyjały dojrzewaniu winogron. Wielcy czasów starożytnych, tacy jak Pliniusz, Columella, Katon i Horacy poświęcili wiele uwagi doskonałym winom wytwarzanym w Samnium, wychwalając je za „lekko przydymiony smak” czy też „intensywny, żywiczny aromat ".

W dzisiejszych czasach, tutejsi plantatorzy godnie kontynuują wielkie winiarskie tradycje swoich przodków i z właściwym sobie kunsztem uprawiają winorośl, z której wytwarzane jest wysokojakościowe wino. Aby zapewnić najwyższą jakość wina, w procesie produkcji wykorzystuje się wyłącznie winogrona z upraw o najlepszej lokalizacji, wykluczając owoce pochodzące z pełnych wilgoci winnic o słabej ekspozycji słonecznej, położonych na dnie doliny. Ponadto specyfikacja produkcji określa maksymalną gęstość upraw i odradza stosowanie jakichkolwiek zabiegów wspomagających, mających na celu zwiększenie ich wydajności.

W ramach pielęgnacji dawnych winiarskich tradycji, powołana do życia apelacja Sannio DOC dopuszcza produkcję szerokiej gamy win opartych na historycznych odmianach winorośli uprawianych w Samnium, takich jak Aglianico, Coda di Volpe, Falanghina, Fiano, Greco, Moscato, Piedirosso, i Sciascinoso. Jednocześnie jednak obejmuje ona również „nowoczesne” wina -wytwarzane na bazie dwóch starych, autochtonicznych odmian Greco i Falanghina – które uzyskiwane są z zastosowaniem stosunkowo nowej metody, polegającej na przeprowadzeniu w butelce wtórnej fermentacji wina, a następnie poddaniu go leżakowaniu na osadzie i procesom remuage (wstrząsanie i odwracanie butelek) oraz dégorgement (wypchnięcie z butelki zamarzniętej bryłki wina i osadu). W wyniku tych zabiegów uzyskuje się wino musujące o niepowtarzalnym charakterze - Spumante Metodo Classico.