Sant'Agata dei Goti

To doskonałe wino jest wypadkową działania wielu czynników, na które składają się między innymi: wielowiekowa tradycja winiarska, idealne warunki do uprawy winorośli wraz z optymalnym położeniem winnic, racjonalne techniki produkcji oraz staranny dobór lokalnych odmian winorośli i praktyka oddzielania owoców poszczególnych szczepów w procesie winifikacji.

W takich sprzyjających warunkach powstaje właśnie najbardziej tradycyjne wino objęte apelacją Sant'Agata dei Goti DOC – Falanghina, które od wieków cieszyło podniebienia najwybredniejszych koneserów, zachwycając delikatnym smakiem, wysublimowanym bukietem i silną osobowością. Na uwagę zasługują również białe wino Greco oraz dwa gatunki win czerwonych, tj. Aglianico i Piedirosso.

Niepowtarzalny charakter wina uzyskano również dzięki ścisłemu ograniczeniu obszaru jego produkcji. Winogrona, z których produkowane jest wino pochodzą wyłącznie z winnic położonych na wzgórzach w rejonie Sant'Agata dei Goti (starożytna Saticula), położonych na wschód od Neapolu, w niedalekiej odległości od Pompejów i Caserty.

W samym sercu tego uroczego, średniowiecznego grodu, położonego malowniczo na skalnym tarasie w objęciach dwóch dopływów rzeki Isclero i otoczonego murami obronnymi, poza wspaniałymi dziełami dawnej sztuki i zabytkami, można znaleźć również wydrążone w piaskowej skale wiele wieków temu piwnice, dzisiaj przystosowane do wymogów współczesnego winiarstwa i wyposażone w nowoczesny sprzęt. Te ciemne i ciche pomieszczenia zapewniają stałą temperaturę, gwarantującą idealne warunki do wyciskania moszczu i starzenia wina, które rozwija wspaniały, bogaty bukiet.