Sant'Anna di Isola Capo Rizzuto

Wino wytwarzane jest z mieszanki odmian, wskład której wchodzi Gaglioppo oraz wiele innych szczepów uprawianych nawzgórzach ciągnących się wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego, nieopodalmiejscowości Isola di Capo Rizzuto położonej na południe od Crotone, jednego znajbardziej uprzemysłowionych miast w Kalabrii.

Samotna masywna kolumnaniegdyś imponującej swoją wielkościąŚwiątyni Hery Lacinii to jedyna pozostałość starożytnego miasta Kroton, zktórym związane są tak słynne postacie greckiej historii, jak Pitagoras czyMilon. Ruiny te odwołują się do jedynej kolonizacji przez Greków w historiiPółwyspu Kalabryjskiego.

Nie mniej jednak kultbogini przetrwał, aczkolwiek w zmienionej formie, w postaci ofiary składanejkażdego roku Czarnej Madonnie podczas majowej ceremonii celebrowanej w ruinachświątyni.

Liczne przedmiotypochodzące ze starożytnego Krotonu można podziwiać w pobliskim muzeum historiimiasta -Museo Civico, w którym zgromadzono również bogatą kolekcję monet bitychw kolonii. Najczęściej pojawiającym się symbolem na monetach tych czasów był słynny trójnóg z wyroczni delfickiej, którymiał przypominać o legendarnym pochodzeniu miasta. W średniowieczu na tychterenach powstały liczne klasztory Benedyktynów, których wkład w rozwójprodukcji winnej nie może zostać niedoceniony. Bracia w swoich przyklasztornychgospodarstwach zakładali winnice, w których produkowali wino na własne potrzebyzwiązane z liturgią. Lata pracy nad udoskonaleniem jakości wytwarzanego winasprawiły, że jego sława zaczynała powoli wychodzić poza granice regionu.Dodatkowo swój udział w promowaniu tego wina miały również niektóre znanepostacie historyczne, a wśród nich cesarz Fryderyk Barbarossa, który urzeczonysmakiem potraw miejscowej kuchni i doskonałą jakością wina przedłużył swójpobyt w tych rejonach na całe sześć miesięcy. W ostatnich dziesięcioleciachwiniarstwo stanowi jeden z kluczowych elementów planu rozwoju gospodarczegoregionu, który początkowo opierał się na małych przedsiębiorstwach rodzinnych,a z czasem postawił na bardziej racjonalną produkcję, opartą na winnicach owiększym areale.