Sardegna Semidano

Odmiana Semidano uprawiana jest wyłącznie na Sardynii. Niewiele wiadomo jednak o jej pochodzeniu. Według niektórych dokumentów, wina wytwarzane z tego szczepu można było spotkać na terytorium Sardynii jeszcze przed wybuchem epidemii filoksery, która pod koniec XIX wieku zdziesiątkowała europejskie winnice, nie oszczędzając przy tym Sardynii. Pewne jest jednak, że kiedy udało się już opanować plagę, lokalni farmerzy zastąpili Semidano innymi odmianami, zapewniającymi lepszą wydajność. Już zresztą w XIX stuleciu, ze względu na niską wydajność szczepu, lokalni plantatorzy wykorzystywali do produkcji wina mieszankę Semidano i innych odmian.

W ostatnich latach na Semidano znów skupiła się uwaga lokalnych winiarzy, którzy posłużyli się tą odmianą do przeprowadzenia pewnych interesujących eksperymentów. Doświadczenia te polegały na poddawaniu procesowi winifikacji owoców winorośli sadzonych zgodnie z tradycjąad alberello (tzn. niskie i swobodnie rosnące krzewy) lub prowadzonych w formie Guyot’u , zarówno oddzielnie jak i w połączeniu z innymi białymi odmianami. Rezultatem tych eksperymentów były doskonałe białe wina, idealne do podawania w trakcie całego posiłku. Winiarzom udało się też uzyskać eleganckie wino deserowe o 14% zawartości alkoholu.

Aktualnie uprawa Semidano koncentruje się przede wszystkim w południowej części prowincji Oristano, jak również na niektórych obszarach Campidano di Cagliari. Nie mniej jednak zasady apelacji DOC nie określają limitu obszaru uprawy i przypuszcza się, ze już wkrótce odmianę Semidano będzie można spotkać na całym terytorium tej słonecznej śródziemnomorskiej wyspy. Obecnie w ramach apelacji Semidano DOC wyróżnia się jedną podkategorię - Mogoro – utworzoną dla terenów obejmujących miejscowość Mogoro i osiem innych gmin położonych w prowincji Oristano oraz trzy gminy w prowincji Cagliari.