Scavigna

Scavigna to rejon położony pomiędzy Nocera Terinese a Falerna w prowincji Catanzaro w Kalabrii. Panujące tutaj wyjątkowo dogodne warunki klimatyczne, w połączeniu z wytrwałą pracą ludzkich rąk sprawiły, że rejon ten od wieków szczyci się produkcją doskonałych win, przewyższających swoją jakością wszystkie wina produkowane w najbliższej okolicy.

Najbardziej rozpowszechnioną na tych terenach odmianą winorośli jest Gaglioppo, uprawiana podobnie jak większość kalabryjskich szczepów w winnicach położonych na zboczach opadających w kierunku morskiego brzegu. Gaglioppo to stara odmiana o długich tradycjach, najprawdopodobniej pochodzenia greckiego. Szczep doskonale czuje się w suchym gorącym klimacie. Owoce dojrzewają powoli, co przyczynia się do dużej koncentracji cukrów. Dają lekkie wino o delikatnym smaku, owocowym aromacie i dużej zawartości alkoholu.

Najważniejsze wino objęte apelacją Scavigna DOC to wino czerwone wytwarzane z mieszanki składającej się w większości z gron Gaglioppo oraz niewielkiej ilości Nerello Cappucci. To mięsiste, pełne i aksamitne wino o dojrzałym owocu i eleganckim bukiecie. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i aromatycznymi daniami kuchni śródziemnomorskiej. Wersja różowa jest nieco delikatniejsza i bardziej subtelna. Produkuje się ją z tych samych odmian winorośli co Scavigna Rosso. Do wytwarzania białego wina wykorzystuje się odmiany Trebbiano Toscano, Greco Bianco i Malvasia. Specyfikacja produkcji dla wina Scavigna Bianco DOC dopuszcza możliwość dodania do 30% winogron szczepu Chardonnay.