Sciacca

Sciacca to niewielki śródziemnomorski port w prowincji Agrigento na Sycylii. Samo miasteczko położone jest malowniczo na klifie górującym bezpośrednio nad portem. Można spotkać tu wiele ciekawych zabytków XVIII-wiecznej architektury. Podstawą gospodarki miasta tradycyjnie już jest rolnictwo, oparte głównie na produkcji zbóż, owoców cytrusowych, oliwy i wina.

Apelacja Sciacca DOC została powołana do życia w 1998 roku. Pod względem geograficznym obejmuje całe terytorium gminy Sciacca oraz sąsiednią miejscowość Caltabellotta. Choć obszar produkcji jest niewielki, występujące tu warunki glebowo-klimatyczne są wyjątkowo dogodne dla uprawy bardzo zróżnicowanych odmian winorośli. Apelacja obejmuje tradycyjnie wino białe, różowe i czerwone oraz siedem innych gatunków, z których niektóre wytwarzane są z autochtonicznych szczepów, takich jak Inzolia, Grecanico i Nero d'Avola,  a inne z nowych, importowanych odmian winorośli.

Na szczególną uwagę zasługuje wino Riserva Rayana, wytwarzane wyłącznie w rejonie Sciacca ze szczepów Catarratto Lucido i Inzolia. To pełne wigoru wino o wyraźnym smaku i silnej osobowości, charakteryzuje się piękną, głęboką, złotą barwą oraz  intensywnym i trwałym aromatem. Przed przelaniem do butelek wino powinno dojrzewać przez okres dwóch lat, w tym co najmniej rok w beczkach.