Serrapetrona

Serrapetrona  (DOC)

Vernaccia di Serrapetrona to prawdziwa perła enologiczna regionu Marche, zarówno ze względu na niezwykłą rzadkość występowania tego wina, jak i jego starożytny rodowód. Według podań historycznych, pewien polski najemnik, który w Średniowieczu razem ze swym oddziałem przemierzał region Marche, tak zachwycił się winem z Borgianastri – małej wioski z okolic Serrapetrona, że stworzył powiedzenie na temat fortuny sprzyjającej tym ziemiom, które przetrwało do dziś w dialekcie miasta.

 

Echa istnienia tego wina rozbrzmiewają już w XIV wieku w „Boskiej Komedii” Dantego Alighieri. Jeśli założymy, że węgorz rzeczywiście jest bardziej aromatyczny, jeśli zamarynujemy go w czerwonym, a nie w białym winie, to poeta w XXIV Pieśni „Czyśćca” odnosi się właśnie do wina Serrapetrona.

 

Istnieją różne teorie, dotyczące pochodzenia nazwy Serrapetrona. Według niektórych bierze ona swój początek do Petroniusza - członka wielkiego rodu rzymskiego, który został wygnany z Wiecznego Miasta i miał osiedlić się w tym rejonie, choć równie dobrze nazwa wina może po prostu pochodzić od pobliskich kamienistych (petrus) pól.

 

Pewne jest natomiast, że w 1893 roku produkcja wina była tak mała, że powszechnie uważano, że odmiana Vernaccia Nera wymarła. Prawie dwadzieścia lat wcześniej, w 1876 roku, w Biuletynie Ampelograficznym wydawanym przez Ministerstwo Rolnictwa  stwierdzono, że „jeszcze w 1872 Serrapetrona Vernaccia była uważaną za wiodącą odmianę ciemnej winorośli wykorzystywaną do produkcji wybitnych win stołowych.” 

 

Winorośl odmiany Vernaccia jest stosowana w produkcji wina w dwóch apelacjach - Vernaccia di Serrapetrona D.O.C.G., gdzie powstaje musujące czerwone wino zarówno wytrwane, jak i słodkie oraz Serrapetrona D.O.C., gdzie powstaje wino o intensywnym rubinowym kolorze, które ma przyjemny wytrwany smak i świetnie pasuje do potraw z makaronu oraz do pieczonych i grillowanych mięs zarówno czerwonych, jak i białych.