Sforzato di Valtellina lub Sfursat di Valtellina

SFORZATO DI VALTELLINA lub SFURSAT DI VALTELLINA (DOCG)

„Dolina otoczona przez wysokie i groźne góry, w której powstają prawdziwie mocne wina”. Tak oto w zwięzły, lecz niezwykle trafny sposób Leonardo da Vinci opisał region Valtellina w swoim „Kodeksie Atlantyckim”.

 

Dolina ta leży niewiele ponad 100 kilometrów na północny-wschód od Mediolanu, w prowincji Sondrio, jest rozległa, pełna bujnej zieleni i cennych zabytków. Górujące nad nią szczyty rzeczywiście są „wysokie i groźne”, jednak to właśnie one przyczyniły się do dobrobytu mieszkańców, przyciągając zimą niezliczone rzesze turystów.

 

W winnicach Valtelliny wyciętych w zboczach, schodzących do rzeki Adda, produkowany jest cały szereg czerwonych win. Należą one do najbardziej cenionych win Lombardii i stanowią znakomite potwierdzenie – pomimo upływu pięciu wieków - lapidarnego opisu Leonarda da Vinci.

 

Produkcja wina w Valtellinie sięga zamierzchłych czasów. Winorośl była uprawiana już przez Etrusków i Liguryjczyków, którzy jako pierwsi zamieszkiwali ten region w okresie przedrzymskim. Dolina należała do Recji - rozległej prowincji, która oprócz Valtelliny obejmowała kanton Gryzonii, okręg Werony, dolinę Adygi oraz część Austrii. Wzmianki o winach z tego obszaru pojawiały się często w dziełach wielkich rzymskich pisarzy, między innymi u Pliniusza, Kato Starszego, Marcjalisa czy w Georgikach Wergiliusza. Uprawę winorośli kontynuowano z sukcesami w następnych stuleciach. W dziele „Raetia”, opublikowanym w 1616 roku, Giovanni Guler Von Weimek - gubernator Valtelliny szczegółowo opisał winnice oraz wina ówczesnej epoki.

 

Od tamtego czasu panorama winnic nie uległa większym zmianom. Obecnie, podobnie jak wówczas, większość winnic powstaje na tarasach podtrzymywanych przez suche kamienne murki. Tereny, na których uprawiana jest winorośl zostały wyrwane górom, metr po metrze, dzięki ciężkiej pracy plantatorów winorośli.

 

Wino Sforzato di Valtellina DOCG zawdzięcza swoją nazwę (sforzato oznacza wymuszony) dawnej praktyce podsuszania winorośli odmiany Nebbiolo, a więc tego samego szczepu, który jest wykorzystywany przy produkcji wina Valtellina DOCG. Sforzato di Valtellina to wyjątkowe wino uzyskiwane wyłącznie z winogron odmiany Nebbiolo, które są pozostawiane na krzakach dłużej niż ma to miejsce w przypadku innych win. Jego jakość zależy nie tyle od aspektów technicznych, co od warunków klimatycznych oraz jakości winogron. Tym samym stanowi ono ucieleśnienie fascynującej charakterystyki obszaru Alp.

 

Consorzio Tutela Vini Valtellina

c/o Camera di Commercio

Via Piazzi, 23

23100 Sondrio (SO)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0342/512866

e-mail: info@consorziovinivaltellina.com

strona internetowa: www.consorziovinivaltellina.com