Strevi

Według historyków, pierwsza osada ludzka na terenie dzisiejszej miejscowości Strevi w prowincji Alessandria, została założona za czasów rzymskich. Tutaj miało też swoją siedzibę ważne siedmioosobowe kolegium kapłańskie zwane Septemviri, od którego miejscowość miała wziąć swoją nazwę. Bardziej romantyczna historia wiąże pochodzenie nazwy miasteczka z winem, które od zawsze stanowiło istotny element jego historii. Według tej legendy miejscowość miała być założona przez siedmiu braci, którzy słynęli ze swojej miłości do wina. Stąd łacińskie określenie Septem Ebrii, czyli siedmiu pijanych mężczyzn.

Pierwszą oficjalną wzmiankę na temat miasta Strevi, zwanego Septevro, odnajdujemy w Karcie Założycielskiej opactwa San Quintino, założonego w Spigno Monferrato w 991 roku.

Miejscowe wina, a w szczególności Moscato i Passito, zawsze stanowiły powód do dumy dla tej niewielkiej miejscowości. Znaleziona w dokumencie z 1257 roku informacja dotycząca Passito, opisuje je jako wino doskonałe do powolnego sączenia, ulubiony trunek najwyższych dostojników kościelnych i rycerzy.

Passito wytwarzane jest z gron odmiany Moscato, które zaraz po zebraniu pozostawia się do podsuszenia. Wedle tradycyjnej metody, winogrona układane są cienkimi warstwami na matach i wystawione na działanie wiatru i słońca. Wydajność jest niewielka i wynosi od 2.700 do 3.000 litrów wina na hektar uprawy. Zanim wino trafi na stoły konsumentów, poddawane jest dwuletniemu procesowi starzenia.

Passito ma intensywną złoto-żółtą barwę, często z bursztynowi refleksami. To wino krągłe, słodkie z wyraźnymi aromatami dojrzałych owoców.