Taburno

To wysokojakościowe wino wytwarzane jest na tonącym w zieleni winnic i sadów oliwnych obszarze trzynastu gmin położonych u podnóża masywu Monte Taburno w Kampanii. Taburno to owoc do uprawy w sprzyjających warunkach klimatycznych oraz wiedzy i doświadczenia lokalnych winiarzy, którzy potrafili umiejętnie wykorzystać najlepsze właściwości lokalnych odmian winorośli, takich jak Aglianico i Falanghina.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu trudno było odnaleźć ślady dawnej chlubnej historii produkcji winnej w tym rejonie. Odnowienie winiarskich tradycji jest zasługą lokalnych producentów, którzy zrzeszeni w spółdzielnię liczącą ponad czterystu członków, zaczęli prowadzić mądrą politykę w obszarze produkcji i uprawy, kładąc szczególny nacisk na staranny dobór odmian winorośli. Był to pierwszy krok na drodze ku wysokojakościowym produktom o wyróżniającej się osobowości.

Dzisiaj wina objęte apelacją Taburno przeżywają swój prawdziwy renesans, w którym ma swój udział coraz liczniejsza rzesza indywidualnych producentów. Poza nawiązaniem do dawnych tradycji cały czas prowadzone są eksperymenty związane z zastosowaniem nowych technik produkcji.