Taurasi

TAURASI (DOCG)

Na obszarze Avellino, intensywnie obsadzonym winoroślą, powstają wybitne wina, które zostały skutecznie wypromowane przez tamtejszych producentów, a wino Taurasi zyskało już wręcz międzynarodową reputację.

Gmina Taurasi – nad którą góruje dawny longobardzki zamek, rozbudowany następnie przez Normanów – jest głównym ośrodkiem produkcji czerwonego wina pod tą samą nazwą. Korzenie tego wytrawnego i surowego wina o aromatycznej nucie, które charakteryzuje dodatkowo wspaniała budowa i struktura, sięgają zamierzchłych czasów. Okres starzenia wina Taurasi wynosi trzy lata, z czego rok wino spędza w orzechowych lub dębowych beczkach. W ciągu kolejnych trzech lat wino osiąga swoją najwyższą jakość, stanowiąc idealne zestawienie przede wszystkim z pieczonymi, czerwonymi mięsami.

Odmiana Aglianico, z której wytwarza się wino Taurasi, pojawiła się na tych terenach wraz z przybyszami z Hellady, mniej więcej w okresie założenia miasta Cumae (Cuma). Szczep ten występuje praktycznie na całym południu Włoch, lecz wytwarzane z niego wina różnią się między sobą znacząco, w zależności od miejsca uprawy winorośli. Niewątpliwie jednak jednym z obszarów, w których odmiana ta przynosi najciekawsze wyniki jest region Kampanii. Odmiana Aglianico rodzi kiście średniej wielkości, o cylindryczno – stożkowym kształcie i okrągłych niebieskich jagodach.