Terre dell'Alta Val d'Agri

Przez wiele lat słynne wino Aglianico del Vulture, było  jedynym przedstawicielem regionu Basilicata (dawna Lucania) na włoskiej liście win DOC. W 2003 roku do tego zaszczytnego grona dołączyło wino Terre dell’Alta Val d’Agri, wytwarzane na niewielkim obszarze w prowincji Potenza, graniczącym z gminami Viggiano, Moliterno, i Grumento Nova. Średnia wysokość, na której znajdują się tutaj winnice to ok. 650-800 m.n.p.m.

Poza licznymi autochtonicznymi odmianami winorośli, takimi jak: Malvasia Bianca di Basilicata, Malvasia Nera di Basilicata i Moscato Bianco di Basilicata, doskonałe warunki rozwoju na tych terenach znalazły również sprowadzone z zagranicy Merlot i Cabernet.

Uprawa winorośli i produkcja wina ma w tym rejonie bardzo długą i piękną tradycję, sięgającą, wedle tego, na co wskazują znaleziska archeologiczne, drugiego tysiąclecia przed Chrystusem. Świadectwa chlubnej tradycji winiarstwa można spotkać tutaj dosłownie na każdym kroku, a w całym regionie daje się odczuć znaczenie, jakie miejscowa ludność od zawsze przywiązywała do wina i jego produkcji.

Terre dell’Alta Val d’Agri DOC Rosso (w wersji czerwonej) doskonale komponuje się z takimi daniami, jak makarony z mięsem lub grzybowym sosem oraz potrawy na bazie  pieczonych, duszonych lub grillowanych czerwonych mięs. Często podawane jest również z młodym lub dojrzałym serem Pecorino.