Terre di Franciacorta

Pomimo odnotowanego w ostatnim okresie prawdziwego sukcesu na arenie międzynarodowej, związanego z winami musującymi uzyskiwanymi tzw. metodą szampańską (champenois), rejon Franciacorta znany jest również co najmniej od połowy ubiegłego stulecia z produkcji wysokojakościowych win niemusujących.

Obszar produkcji obejmuje pagórkowaty rejon prowincji Brescia na południe od jeziora Iseo. Oryginalnie brzmiąca nazwa Franciacorta miałaby pochodzić od dawnego określenia „franca curte” odnoszącego się do dużych posiadłości klasztornych, które niegdyś rozciągały się w tej okolicy i były wolne (franco) od podatków.

Nie mniej jednak, co poniektórzy historycy wysuwają bardziej złośliwe teorie, argumentując, że nazwa nawiązuje do krótkiego (wł. corta) pobytu Karola Andegaweńskiego wraz ze swoimi francuskimi wojskami na tych ziemiach, które zmuszeni byli opuścić w 1266 roku.

Należy również pamiętać, że obok doskonałej jakości produkowanych win, Franciacorta zawdzięcza swój niesłychanie dynamiczny rozwój także przedsiębiorczości, która od zawsze wyróżniała mieszkańców okolic Brescii i pozwoliła im na inteligentne wykorzystanie bogactwa tych ziem, od wieków związanych z uprawą winorośli i produkcją winną.

Consorzio Tutela Franciacorta

Via Giuseppe Verdi, 53
25030 Erbusco (BS)
WŁOCHY

telefon: (+39) 030/7760477
faks: (+39) 030/7760467
e-mail: consorzio@franciacorta.net

strona internetowa:
www.franciacorta.net