Torgiano

Torgiano  (DOC)

Obszar produkcji wina Torgiano obejmuje kilka wzgórz, wznoszących się na południowy-wschód od Perugi, u zbiegu rzek Chiascio i Tybr. W 1968 roku Torgiano, jako pierwsze umbryjskie wino, otrzymało prawo do posługiwania się apelacją Denominazione di Origine Controllata, co stanowiło niewątpliwie historyczny moment dla uprawy winorośli w regionie Umbrii. Zestawienie trzech elementów - gleby, sprzyjającego klimatu oraz idealnej ekspozycji na promienie słoneczne sprawia, że tereny położone wokół Torgiano idealnie nadają się pod uprawę winorośli. Obecnie te dary natury są dodatkowo wspomagane przez nowoczesną technikę oraz ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań.

 

Nazwa wina pochodzi od małej gminy Torgiano, która stanowi centralny ośrodek produkcji tego wina. Jest to skrót terminu „Torre di Giano”. Wieża (torre), będąca pozostałością średniowiecznego zamku, wciąż dominuje nad tym wspaniale zachowanym miasteczkiem. Legenda głosi, że Giano to nikt inny jak Noe, który po potopie miał osiąść na pewien czas w Italii, a dokładniej na lewym brzegu Tybru.

 

Uprawa winorośli na tym obszarze sięga, co najmniej, czasów etruskich. Dlatego właśnie na herbie gminy widnieje kiść winogron oraz wieża. Propagowaniem informacji na temat win z Torgiano zajmuje się Muzeum Wina, które działa od 1974 roku. W jego zbiorach znajdują się niezwykle ciekawe archeologiczne znaleziska, między innymi starożytne narzędzia do wyrobu wina oraz zbiór średniowiecznych, renesansowych i barokowych majolik, na których przedstawiono sposoby wykorzystania wina jako pożywienia oraz lekarstwa, a także rolę, jaką napój ten odgrywał w mitologii.