Trebbiano di Romagna

Odmiana Trebbiano uprawiana jest w Emilii-Romanii od czasów etruskich. Zasługą Etrusków jest przeprowadzenie prac melioracyjnych i przygotowanie pod uprawę znacznej części ziem całego regionu. Należy jednak pamiętać, że wytwarzane w owych czasach wino znaczenie różniło się od produktu, który znamy dzisiaj. Aby poprawić smak wina, starożytni aromatyzowali je żywicami, kadzidłem, a nawet olejkami zapachowymi, wykorzystywanymi do produkcji perfum, którymi chętnie i obficie kropiły się mieszkanki Rzymu. Jedną z pierwszych wzmianek na temat odmiany Trebbiano znajdujemy w pochodzącym z 1305 roku traktacie agronoma Piera de' Crescenzi pt. „Liber ruralium commodorum”. Autor podaje taki oto opis winorośli: „biała odmiana o niedużych okrągłych owocach. Młode krzewy nie owocują, starsze rodzą wiele owoców."

Trzeba pamiętać, że do XIV wieku nadawanie winom nazw nie było powszechnie przyjętym zwyczajem. Nazwa Trebbiano pojawia się dopiero w 1364 roku i figuruje na liście win, które przechowywane były we florenckim Palazzo della Signoria, ówczesnej siedzibie przeorów.

Trebbiano do dziś zajmuje ważne miejsce na mapie win Emilii-Romanii.

Uprawiany na terytorium niemal całego regionu szczep daje lekkie, delikatne i smaczne wina, które zdecydowanie lepiej spożywać gdy są jeszcze młode.

Przez stulecia sędziwa odmiana Trebbiano doczekała się wielu klonów, uprawianych na dużą skalę we Włoszech oraz w niektórych regionach Francji, gdzie winogrona i wytwarzane z nich wina wykorzystywane są do produkcji koniaku.

Ente Tutela Vini di Romagna
 
Corso Garibaldi 2
48018 Faenza (RA)
WŁOCHY

telefon: (+39) 0546/28455
faks: (+39) 0546/665063
e-mail: entevini@mbox.queen.it