Trento

Trydent to miasto, gdzie historia i sztuka przeplatają się ze sobą. To również miejsce spotkań kultury włoskiej ze środkowoeuropejską. Założone jeszcze przez Rzymian, miasto zapewniło sobie wieczne miejsce w historii świata, dzięki odbywającemu się tutaj w latach 1545-1563 soborowi powszechnemu kościoła katolickiego, znanego jako Sobór Trydencki. Trwająca tutaj od stuleci wymiana kulturowa i silne oddziływanie kultur z północy znalazły odzwierciedlenie w charakterystycznej architekturze miasta, i nie pozostały również bez wpływu na obszar produkcji winnej tego rejonu. Tutejsi winiarze, jak rzadko którzy, są niezwykle otwarci na przychodzące z zagranicy nowości i chętnie prowadzą w swoich winnicach eksperymenty, z wykorzystaniem innowacyjnych technik uprawy i produkcji. Jedną z takich technik, którą tutejsi producenci opanowali do perfekcji jest wtórna fermentacja wina w butelce. Wytwarzane tą techniką wina musujące wpisały się już na dobre w historię włoskiego winiarstwa .

Jakość tutejszych win, wytwarzanych wyłącznie z takich szczepów, jak Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir i Pinot Meunier, i dojrzewających na drożdżach przez okres co najmniej 15 miesięcy (36 miesięcy w przypadku Trento Riserva) potwierdzona została zarówno przez sukces na rynkach międzynarodowych, jak i powołanie do życia apelacji Trento DOC.