Val Polcevera

Za panowania w Ligurii francuskiego króla Ludwika XII, pewien literat z Marsylii, zainspirowany smakiem białego wina Coronata, miał napisać: „To wino posiada prawdziwy dar - potrafi sprawić, że zwykłe szkło zamienia się w złoty kielich."

Odmiana Coronata była niegdyś uprawiana w winnicach położonych na wzgórzach otaczających niewielką miejscowość o tej samej nazwie, założoną jeszcze za czasów rzymskich. Ze szczepu uzyskiwano pełne wigoru wino wytrawne o żółto- słomkowej barwie, przypominające pod pewnymi względami słynne wina reńskie. Dzisiejsze oblicze Coronaty to jednak przede wszystkim uprzemysłowiona południowa dzielnica Genui, gdzie zabrakło miejsca na winnice. Te, które pozostały nie są w stanie zapewnić wysokiego poziomu produkcji, czyniąc obecnie wino z Coronaty niezwykle rzadkim.

Kiedy winnice wokół Coronaty zostały zastąpione kominami fabryk, lokalni winiarze przenieśli się bardziej w głąb lądu, w kierunku doliny Val Polcevera, zapoczątkowując w tym rejonie produkcję wina o charakterystyce zbliżonej do dawnego wina z Coronaty. Powołana do życia w 1999 roku apelacja  Val Polcevera DOC nie zapomniała jednak o swoich tradycjach. Stworzono podkategorię Val Polcevera Coronata DOC, do której prawo posiada produkowane w niezwykle małych ilościach wino, wytwarzane w rejonie dawnej Coronaty.