Valcalepio

Żadna góra nie jest Ci bardziej droga, rozpustny Bachusie ", tak Mose' di Brolo około 1000 roku określił przedgórze, które wznosi się na północ od Bergamo i gdzie obecnie produkowane jest wino Valcalepio.

Zniszczenia, jakie pod koniec XIX w. wywołała epidemia filoksery na tym obszarze o bardzo starych tradycjach winiarskich, zadecydowały o radykalnej zmianie struktury miejscowych winnic. Niewiele z tradycyjnych szczepów takich jak Groppello, Marzemino, Rossera i Rossolo, ponownie posadzono na tak rozległych areałach, jak w przeszłości. Wyparły je nowe odmiany importowane z Francji, o czerwonych gronach jak Cabernet Sauvignon i Merlot lub białych jak Pinot Gris i Pinot Blanc.

Wybór ten, o czym świadczą wszystkie winobrania zeszłego stulecia, okazał się trafny, a niezmiennie wysoka jakość win Valcalepio Rosso i Valcalepio Bianco, uzyskiwanych wyłącznie z „nowych” szczepów, sprawiła, że wprowadzony w winnicach w następstwie epidemii filoksery nowy porządek, został oficjalnie usankcjonowany poprzez utworzenie w 1976 roku apelacji DOC dla tego obszaru.

Consorzio Tutela Valcalepio

Via Bergamo, 10
24060 San Paolo D'argon (BG)
WŁOCHY

telefon: (+39) 035/953957
faks: (+39) 035/4173694
e-mail: ctv@valcalepio.org

strona internetowa:
www.valcalepio.org