Valdadige Terradeiforti

Terradeiforti to nazwa doliny ukształtowanej przez wycofujący się lodowiec w okresie Czwartorzędu, a następnie rzeźbionej pracowicie przez rzekę Adygę. Od czasów rzymskich rejon ten stanowił jeden z ważniejszych szlaków komunikacyjnych na trasie łączącej Morze Śródziemne z drogami wiodącymi przez masyw alpejski. Liczne zamki i fortece, które do dziś wznoszą się dumnie wzdłuż koryta rzeki to niemi świadkowie długiej i bogatej historii tej doliny.

Ostre, strome skaliste klify, porośnięte gdzieniegdzie rzadkimi lasami to typowy krajobraz po jednej stronie doliny. Jego przeciwieństwo stanowią strome zbocza porośnięte bujną roślinnością i poprzecinane niedostępnymi wąwozami pod drugiej stronie doliny.

Elementem wyróżniającym całego krajobrazu są wszechobecne w dole doliny winnice, tworzące zwarty, zielony kobierzec, w który tylko miejscami, nieśmiało wtapiają się niewielkie, wiejskie osady.

Apelacja Valdadige Terradeiforti DOC, obejmuje wina czerwone i białe. Czerwone gatunki o wyrazistej osobowości wytwarzane są z dwóch autochtonicznych szczepów - Enantio i Casetta. Do produkcji białego wina wykorzystuje się klasyczne szczepy importowane, tj. Pinot Grigio i Chardonnay, obydwa uprawiane w tym rejonie od przeszło pięćdziesięciu już lat. Wszystkie odmiany winorośli zdążyły sie na tyle dostosować do panującego tutaj mikroklimatu, że bez jakichkolwiek obaw można je traktować jako część miejscowego winnego dziedzictwa.