Valdichiana

Zielona równina Val di Chiana ograniczona jest od północy kotliną Arezzo, natomiast jej południowe granice wyznacza dolina rzeki Paglia, w pobliżu której przepływa Tybr. Dolinę przecinają drogi łączące Florencję z Rzymem oraz liczne, małe i większe, cieki wodne. Dawniej rejon ten nazywany był „przeklętym bagnem”, a jego mieszkańcy szukali schronienia przed wilgocią i błotem w przycupniętych na wzgórzach miasteczkach.

Dzisiaj to kwitnąca i żyzna dolina, która już dawno zapomniała o minionych czasach niesławy. Pośród wielu różnych upraw, szczególne miejsce w rolnictwie tego regionu zajmuje winorośl. Lokalne odmiany dają przyjemne w smaku, delikatne białe wino Bianco Vergine della Val di Chiana. Obszar jego produkcji obejmuje 12 gmin położonych w Val di Chiana w prowincjach Arezzo i Siena.

Wino Bianco Vergine Valdichiana znane już w starożytności, zasłynęło przede wszystkim ze względu na przypisywane mu właściwości lecznicze. Jeszcze dzisiaj niektórzy polecają je cierpiącym na schorzenia żołądka i wątroby. Chociaż pomysł wspomagania funkcji wątrobowych przy użyciu wina może wydawać się nieco ryzykowny, wykorzystywanie wina w tych właśnie celach trzeba przyjąć jako fakt historyczny. Abstrahując od kwestii dość wątpliwych, jak widać właściwości leczniczych wina, należy przyznać jednoznacznie, że Bianco Vergine to wysokojakościowe wino, o słomkowo-żółtej barwie z zielonymi refleksami, w smaku lekkie, z końcówką z delikatnymi nutami gorzkich migdałów. Warto również przypomnieć, że jeszcze w pierwszych latach ubiegłego stulecia wino to było masowo eksportowane do Francji, gdzie wykorzystywano je do produkcji szampana. Procedura ta została powstrzymana, dzięki wprowadzeniu odpowiednich zakazów ustawowych.



Consorzio Tutela Vini Valdichiana
 
Viale Giotto, 4
52100 Arezzo (AR)
WŁOCHY
 
telefon: (+39) 0575/27229
faks: (+39) 0575/27229