Valsusa

 

Apelacja Valsusa DOC została powołana do życia w 1997 roku dla win wytwarzanych w dolinie Valle di Susa w prowincji Turynu (Piemont). Obszar apelacji obejmuje 19 gmin, w tym Susę, i ciągnie się wzdłuż wijącej się w dolinie rzeki Dora Riparia.

Na skraju doliny winnice położone są w częściach charakteryzujących się najlepszą ekspozycją słoneczną, wysoko na wzgórzach. Jednak w miarę posuwania się w jej głąb, do historycznego i geograficznego centrum Valle di Susa, tworzonego przez gminy Chiomonte i Exilles, pojawiają się pierwsze uprawy tarasowe, które po chwili dominują cały krajobraz doliny. Tarasy wynoszą winorośl na niespotykane w żadnym innym rejonie Europy wysokości. Jej uprawa w tych warunkach wymaga sporej dozy heroizmu.

Uprawiane na tym terytorium odmiany winorośli to w dużej mierze szczepy autochtoniczne oraz po części szczepy przywiezione tutaj z innych rejonów Piemontu. Dają wino o czerwono–rubinowej barwie z owocowym bukietem, w którym niekiedy wyczuwa się delikatne nuty drzewne. Jest to wytrawne, dobrze zrównoważone wino z delikatnymi taninami i lekką kwasowością. Valsusa najlepiej komponuje się z duszoną wołowiną lub kurczakiem, oraz z takimi specjałami, jak: królik lub kurczak „alla cacciatora" (po myśliwsku), włoskie salami, polenta czy mięso wieprzowe pod różnymi postaciami.

Consorzio Tutela Vini Doc Valsusa
 
c/o Comunita' Montana
Via Trattenero, 15
10053 Bussoleno (TO)
WŁOCHY

telefon: (+39) 0122/642800