Velletri

W najdalej na południe wysuniętych gminach okręgu Castelli Romani, tzn. Velletri, Lariano i Cisterna, produkowane jest Velletri Bianco i Velletri Rosso.

Pliniusz Starszy, wielki uczony-naturalista żyjący w I w. n.e., wspomina, że system uprawy powszechnie stosowany na tym obszarze wywodzi się od Etrusków. Polega on na prowadzeniu winorośli na średnich i wysokich pniach drzew. Zdarza się, że nawet obecnie drobni producenci stosują jeszcze tę dawną metodę.

Białe wino wytwarzane jest z mieszanki klasycznych odmian winorośli uprawianych w regionie Lacjum, obejmującej takie szczepy, jak: Malvasia Bianca di Candia i Malvasia Puntinata, Trebbiano Toscano, Trebbiano Verde i Trebbiano Giallo, Bellone i Bonvino. Czerwone Velletri produkowane jest ze szczepów Sangiovese, Montepulciano, Cesanese Comune i/lub Cesanese di Affile, Bombino Nero, Merlot i Ciliegiolo.

We wszystkich epokach winnice rejonu Velletri były znaczącym dostawcą wina dla Rzymu. Choćby w XVI w. ponad połowa wina spożywanego w stolicy pochodziła z tego okręgu. Pewne pojęcie o potencjale produkcyjnym tych winnic daje nam świadectwo ówczesnych kronik, które przekazują zwyczaj miejscowych winiarzy zmniejszania objętości wina do jednej trzeciej poprzez proces odparowywania. Gdyby tego nie robili, nie mieliby dostatecznej ilości beczek, by je przechowywać.

Najbardziej znane i rozpowszechnione jest Velletri Bianco, jednak eksperci stale zwracają uwagę także na wino czerwone. W każdym dziesięcioleciu ma ono trzy, cztery doskonałe roczniki odznaczające się bardzo dobrymi właściwościami starzenia.