Verbicaro

Południe Kalabrii, a w szczególności okolice Verbicaro od lat kojarzone są z najlepszej jakości winem. Dogodne warunki klimatyczne i glebowe w połączeniu ze stosowanymi tradycyjnymi technikami uprawy i produkcji sprawiają, że wina wytwarzane w rejonie gmin Verbicaro, Orsomarso, Santa Domenica Talao i Santa Maria del Cedro, w prowincji Cosenza, cieszą się niezmiennie dużym uznaniem.

Istnieją liczne świadectwa historyczne potwierdzające, że za czasów rozkwitu cesarstwa rzymskiego, rejon ten stanowił ważne źródło zaopatrzenia w doskonałe wino, które podobnie jak teraz poddawano fermentacji i procesowi starzenia w półmroku piwnic zwanych tutaj „catuvi". Sztuka uprawy winorośli i produkcji winnej przekazywana z pokolenia na pokolenie przetrwała przez wiele stuleci. Dzisiaj jednak dawne techniki i narzędzia poszły do lamusa. Nowoczesne technologie zrewolucjonizowały transport i proces winifikacji oraz uprawniły cykl produkcyjny. Choć bez wątpienia bardziej wydajne i skuteczne, nie mają w sobie tyle uroku, co prawdziwy winny rytuał, który towarzyszył produkcji wina od pierwszej chwili zbiorów.

Dawniej zebrane winogrona ładowano na grzbiet muła i przewożono do tak zwanych „parmienti,", gdzie wino wyciskano zgniatając winogrona bosymi stopami. Uzyskany moszcz zlewano do kadzi, natomiast skórki i pestki poddawano tłoczeniu w drewnianych prasach. Następnie moszcz przenoszony był w torbach z koziej skóry do „catuvi” i przelewany do drewnianych beczek, gdzie rozpoczynał się proces fermentacji. Fermentacja trwała do 8 grudnia. Tego dnia, tj. w Święto Niepokalanego Poczęcia można było przeprowadzić pierwszą degustację młodego wina. Do dnia dzisiejszego dzień 8 grudnia obchodzony jest na tych terenach jako święto „perciavutti" – czyli dzień odkorkowania beczek .