Verduno Pelaverga lub Verduno

Jeszcze całkiem niedawno panowało ogólne przekonanie, że odmiana Pelaverga uprawiana w Verduno, nieopodal miejscowości Alba w Piemoncie, jest dokładnie tą samą odmianą, która występuje w rejonie wzgórz Colline Saluzzesi. Kwestia ta była szeroko dyskutowana w połowie lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Jednocześnie przeprowadzono szczegółowe badania, które rozwiały wszelkie wątpliwości na ten temat. Wynika z nich jednoznacznie, że to dwa różne szczepy winorośli, każdy posiadający specyficzne i właściwe tylko sobie cechy szczególne. Ostatecznie, ku radości tych wszystkich, którzy włożyli całe swoje serce w przeprowadzenie badań, na początku lat dziewięćdziesiątych, zarejestrowana została oficjalnie nowa, samodzielna odmiana winorośli o nazwie Pelaverga Piccolo. Wkrótce potem, w 1995 roku, wytwarzane z niej wino zostało podniesione do rangi DOC.

Obszar uprawy tej odmiany obejmuje terytorium gminy Verduno i przyległych miejscowości La Morra i Roddi d'Alba, w prowincji Cuneo.

Verduno Pelaverga to dobrze zrównoważone, welurowe wino wytrawne o wysokich walorach smakowych i wyrazistej osobowości. Barwa może przybierać różne odcienie od purpury aż po głęboką, rubinową czerwień. Wino rozwija intensywny, zmysłowy bukiet z delikatną nutą przypraw korzennych i zdecydowanie najlepiej smakuje jako młode. Idealnie komponuje się z typowymi przystawkami lokalnej kuchni, takimi jak surowe mięso, vitello tonnato (cielęcina w sosie z tuńczyka), ozorek wołowy w sosie Giardino, flaki warzywne, gnocchi, agnolotti, Tajarin (rodzaj makaronu) i różnego rodzaju risotta.