Vermentino di Gallura

VERMENTINO DI GALLURA (DOCG)

Odmiana Vermentino jest uprawiana niemal na całym wybrzeżu morza Śródziemnego, od Hiszpanii po Ligurię, oraz na dwóch głównych wyspach tego obszaru - Korsyce i Sardynii. Szczep ten można znaleźć gdzieniegdzie także na Maderze oraz w południowej Francji. Odmiana Vermentino ma niewątpliwie hiszpańskie korzenie. W XIV wieku została ona przywieziona z Hiszpanii na Korsykę, skąd następnie trafiła do Ligurii. Na Sardynii winorośl ta pojawiła się dopiero pod koniec XIX wieku, początkowo tylko w regionie Gallura położonym na północnym krańcu wyspy.

 

Choć obecnie odmiana Vermentino jest uprawiana na całej Sardynii, to niewątpliwie właśnie w regionie Gallura - gdzie gleba jest wyschnięta i nieprzyjazna dla większości upraw, a ziemię smagają nieustannie, wiejące z Alp mistrale – powstaje najlepsze wino o niebanalnej osobowości. 

 

Jakość wina zależy jednak nie tylko od warunków mikroklimatycznych, ale także od ukształtowania terenu, które charakteryzuje cienkie i ubogie podłoże granitowe. To właśnie temu wino zawdzięcza swój znakomity aromat, pełną budowę oraz wyraźny zapach, równoważony przez dość wysokie stężenie alkoholu.