Vermentino di Sardegna

Vermentino di Sardegna (DOC)

Odmiana Vermentino jest uprawiana niemal na całym wybrzeżu morza Śródziemnego, od Hiszpanii po Ligurię, oraz na dwóch głównych wyspach tego obszaru - Korsyce i Sardynii. Szczep ten można znaleźć gdzieniegdzie także na Maderze oraz w południowej Francji. Odmiana Vermentino ma niewątpliwie hiszpańskie korzenie. W XIV wieku została ona przywieziona z Hiszpanii na Korsykę, skąd następnie trafiła do Ligurii. Na Sardynii winorośl ta pojawiła się dopiero pod koniec XIX wieku, początkowo tylko w regionie Gallura położonym na północnym krańcu wyspy.

 

Z Gallury odmiana rozprzestrzeniła się następnie na inne wiodące obszary uprawy winorośli na wyspie, głównie w prowincjach Sassari i Cagliari. Początkowo winorośl była prowadzona sardyńskim systemem alberello, z trzema lub czterema nowymi odnogami, ale ostatnio wprowadzono nowe techniki uprawy, z których najlepsze wyniki gwarantuje system Guyota i Palmeta Speronata.

 

W odróżnieniu od Gallury, której granitowe gleby mają cienką warstwę i są raczej ubogie, inne obszary Sardynii, na których uprawiana jest odmiana Vermentino dysponują bogatszymi i bardziej żyznymi glebami, a co za tym idzie pozwalają na większe zbiory. Uzyskiwane z nich wino ma niższe stężenie alkoholu, jest miękkie i łatwe w degustacji i, choć niewątpliwie ma zdecydowanie mniej bogatą osobowość, zachowuje jednak wyraźny charakter, który zmienia się w zależności od obszaru uprawy.