Vesuvio

Uprawę winorośli w regionie Kampania wprowadzili Hellenowie ponad trzy tysiące lat temu. Już w epoce brązu na tych terenach osiedliło się wiele ludów, między innymi Mykeńczycy, po których też pozostały liczne ślady datowane na XIV w. p.n.e.
Etruskowie i Grecy przybyli tam kilka wieków później i zastali ludność, która już posiadała utrwaloną, bogatą tradycję winiarską, zatem ich wkład polegał jedynie na udoskonaleniu jej metod.

Łagodny klimat, jaki panuje w tym regionie sprzyja rozwojowi i wzrostowi winorośli, która dobrze się przystosowuje do panujących warunków i rodzi wspaniałe owoce nawet na podłożu pochodzenia wulkanicznego. Szczepy najczęściej uprawiane w Kampanii to Piedirosso lub Piede di Colombo, a także Sciasci-noso, z których komponowane są wina Vesuvio Rosso i Vesuvio Rosato.

Vesuvio Rosso to wino koloru czerwonorubinowego, o winnym aromacie i wytrawnym smaku. Może być podawane w ciągu całego posiłku, podobnie jak Vesuvio Rosato, wino o mniej intensywnym aromacie i harmonijnym smaku.

Vesuvio Bianco wytwarzane jest z odmiany Coda di Volpe, która wywodzi się ze starożytnych szczepów rzymskich z „Campania felix". Jej ciężka kiść fantazyjnie zagina się u dołu, przypominając swoim kształtem lisią kitę (stąd też pochodzi jej nazwa). Radzimy spożywać to wytrawne i niezwykle subtelne wino w ciągu pierwszego roku, by móc cieszyć się w pełni jego świeżością i aromatem.