Vignanello

Vignanello DOC wytwarzane jest na pokrytym wzgórzami, malowniczym obszarze gminy Vignanello, w prowincji Viterbo, na północ od Rzymu. Pasmo wzgórz z górującym nad okolicą szczytem Monte Cimino, łagodnie opada w kierunku Tybru. Pierwsze osady ludzkie pojawiły się na tych terenach jeszcze w czasach prehistorycznych. Na podstawie odkryć archeologicznych stwierdzono z absolutną pewnością, że w miejscu, gdzie dzisiaj znajduje się miejscowość Molesino, w bezpośrednim sąsiedztwie Vignanello, swoją osadę założyli Etruskowie, którzy w pobliskiej dolinie Valle della Cupa (ponura dolina), chowali swoich zmarłych.

Historyczne centrum Vignanello wzniesione zostało na tufowej płycie. To prawdziwe skupisko budynków i budowli osłonięte z trzech stron głęboką doliną. Tam gdzie nie ma doliny, na straży wejścia do miasta stoi potężne zamczysko. Zdaniem niektórych, ta rdzenna część miasteczka została wybudowana przez Rzymian, którzy mieli by się tu schronić przed grasującymi w okolicach hordami Wizygotów w 410 roku n.e.. Zdaniem innych historyków miejscowość została wzniesiona w 412 roku i otrzymała nazwę Giulianello, na cześć Julii (wł. Giulia) córki króla Pontusa, który został zesłany tutaj na banicję. Miasto Giulianello wkrótce zmieniło nazwę na Vilianello, i ostatecznie na Vignanello. Jak chce lokalna tradycja tę ostatnią zmianę nazwy miejscowość zawdzięcza rosnącej na samym środku rynku winorośli (vigna po włosku oznacza winorośl). Niezależnie od tego, ile prawdy jest w tej interpretacji, patrząc na tonące w zieleni winnic wzgórza, trudno byłoby wymyślić nazwę lepiej oddającą charakter tej miejscowości.

Wytwarzane tutaj wino jest świeże i delikatne. Nie nadaje się do starzenia. Doskonałe na co dzień, idealnie komponuje się z prostymi daniami miejscowej kuchni. Pośród licznych win objętych apelacją Vignanello DOC, na szczególną uwagę zasługuje Greco, szczególnie w wersji musującej. W mieszance odmian wykorzystywanych do jego produkcji aż 85% stanowi szczep Greco.