Vin Santo del Chianti Classico

Vin Santo produkowane jest w Toskanii począwszy od XIV wieku. Fakt posiadania takiego rodowodu mówi sam za siebie i daje pewne przywileje. W tym kontekście nie może więc dziwić powołanie apelacji DOC tylko dla tego jednego konkretnego wina. Dodać należy również, że jeszcze przed XIV wiekiem w Toskanii wytwarzano Vin Pretto, o bardzo zbliżonych właściwościach.

Vin Santo od zawsze kojarzyło się z przyjaźnią i gościnnością. Stanowiło nieodłączny element codziennego życia. Żadne gospodarstwo domowe, ubogie czy bogate, nie mogło się bez niego obyć. Pijano je w różnych porach dnia, choć najchętniej po skończonym posiłku. Vin Santo do dzisiaj uważane jest za symbol tradycji i nadal jest produkowane zgodnie z tradycją: począwszy od etapu starannego doboru najlepszych owoców, poprzez pozostawienie zebranych winogron do podsuszenia na specjalnych matach w wentylowanych pomieszczeniach aż po starzenie w niewielkich drewnianych beczkach zwanych tutaj „caratelli"

Nie przez przypadek pierwsza apelacja Vin Santo DOC została powołana dla wina wytwarzanego na obszarze, z którego wywodzi się słynne Chianti Classico, uznawanym za prawdziwe serce toskańskiego winiarstwa. Obszar produkcji wina obejmuje gminy Castellina, Gaiole, Radda i Greve w rejonie Chianti oraz część terytorium gmin Barberino Val d'Elsa, San Casciano Val di Pesa, Tavarnelle Val di Pesa, Poggibonsi i Castelnuovo Berardenga.

Consorzio Vino Chianti Classico
 
Via Scopeti, 155
50026 S. Andrea in Percussina San Cascian (FI)
WŁOCHY

telefon: (+39) 055/82285
faks: (+39) 055/8228173
e-mail: marketing@chianticlassico.com

strona internetowa:
www.chianticlassico.com