Vin Santo del Chianti

Już od czasów Średniowiecza, Vin Santo zajmowało bardzo ważne miejsce w historii włoskiego winiarstwa. Z nazwą wina i jej pochodzeniem wiąże się wiele przypowieści i anegdot. Według jednej z nich pewien żyjący w XIV wieku zakonnik, pomagając biednym i chorym, rozdawał im podawane wcześniej do mszy wino, wierząc w cudowne i uzdrawiające właściwości tego „świętego” (wł. santo) trunku. Inna opowieść to historia greckiego patriarchy Johna Bessariona, który przybył w 1349 roku do Florencji na posiedzenie Rady Ekumenicznej. Z okazji tego wydarzenia do miasta zjechało się wielu biskupów, którym podano nieistniejące już lokalne wino o nazwie Vin Pretto. Spróbowawszy wina, grecki Patriarcha miał wykrzyknąć, że właśnie piją wino z Xanthos. Zasiadający przy stole włoscy biskupi usłyszeli „santo” i odtąd dla sędziwego Vin Pretto przyjęło się używać nazwy „Vin Santo". Bez wnikania w prawdziwość tych historii, można założyć z dużą dozą prawdopodobieństwa, że nazwa Santo związana jest z faktem, że wino było wykorzystywane dla celów liturgicznych.

Powołanie do życia apelacji Vin Santo del Chianti DOC w sierpniu 1997 roku stanowiło ważny krok w kierunku pełnego uznania wkładu tego wina w rozwój toskańskiego winiarstwa.

Choć obszar produkcji Vin Santo del Chianti DOC nie pokrywa sie dokładnie z granicami apelacji Chianti DOCG, zasadniczo opiera się na analogicznym podziale geograficznym: Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli i Rufina.