Vin Santo di Montepulciano

Rejon Montepulciano, położony pośród falujących wzgórz pomiędzy dolinami Val d'Orcia i Val di Chiana, od dawna znany jest z doskonałych win, których najznamienitszym przedstawicielem jest bez wątpienia Nobile di Montepulciano, nie bez przyczyny nazywane „królem win "

Vin Santo, kojarzone od zawsze z przyjaźnią i gościnnością, to kolejny klejnot w koronie tej ziemi. Produkowane od niepamiętnych czasów wino wytwarzane było w małych ilościach ze starannie dobranych owoców. Winifikację prowadzoną w niewielkich dębowych lub kasztanowych beczkach poprzedzał długotrwały proces podsuszania winogron, rozkładanych na specjalnych matach. Otrzymane w ten sposób owoce o dużej koncentracji cukrów dawały w rezultacie słodkie wino o wysokiej zawartości alkoholu.

Do dziś produkcja wina oparta jest na tych samych, dawnych tradycjach. Wino będące symbolem przyjaźni i gościnności wciąż otwierane jest tylko na specjalne okazje. Podarowanie komuś w prezencie butelki Vin Santo uznawane jest za wyraz przyjaźni i szacunku dla drugiej osoby.

W ramach apelacji Vin Santo di Montepulciano DOC, wyróżniono trzy podkategorie: Normale, Riserva i Occhio di Pernice. Obszar produkcji win należących do wszystkich trzech podkategorii skupia sie w  najbliższym sąsiedztwie Montepulciano, rejonie znanym z doskonałej ekspozycji słonecznej i specyficznego mikroklimatu. Średnia wysokość uprawy winorośli to 270-600 m.n.p.m.