Vittoria

Jeszcze kilka lat temu Cerasuolo było jedynym winem DOC produkowanym w tej niewielkiej miejscowości, położonej w prowincji Ragusa na Sycylii. Ciągłość produkcji w tym rejonie potwierdza jego długie, sięgające czasów starożytności, winiarskie tradycje.

W IV wieku, gramatyk łaciński Pryscjan wspomina o doskonałej jakości win, z których słynęła Modica. Równie wartościowe wino miało powstawać w okolicach miasteczka Camarina. Ten sam rejon jest również kolebką słynnych win z Vittorii, miasteczka założonego na początku XVII wieku z inicjatywy Vittorii Colonny, księżnej Modica.

Pod koniec XIX stulecia winnice na tych terenach zostały zdziesiątkowane przez plagę filoksery. Szkody okazały się na tyle pokaźne, iż niektórzy winiarze postanowili przestawić się na inny rodzaj produkcji rolnej, która byłaby bardziej odporna na klęski żywiołowe i bardziej opłacalna. „Walka” pomiędzy produkcją owocowo-warzywną a produkcją wina, po licznych perturbacjach w pierwszej połowie ubiegłego stulecia, znalazła swój ostateczny finał już co najmniej dwadzieścia lat temu, kiedy areał winnic ustabilizował się na poziomie ok. 7 tys. ha.

Cerasuolo di Vittoria otrzymywane ze szczepów Frappato i Nero d’Avola zostało w 2005 roku podniesione do rangi DOCG. Jakiś czas później powołano do życia apelację Vittoria DOC dla białych i czerwonych win produkowanych w tym rejonie ze szczepów Ansonica, Nero d’Avola i Frappato. W przeciwieństwie do ciemnego i surowego w swoim charakterze Cerasuolo, wina Vittoria DOC mają nieco jaśniejszą barwę i są bardziej przystępne w smaku.